Sanat Akımları

20 Nis
Posted by Filiz ULUÇ

BAROK ÜSLUP Portekizce’de “tam yuvarlak olmayan düzensiz inci” anlamına gelen barocco sözcüğünden kaynaklanmaktadır. Mecazi olarak “tuhaf, gülünç, tutarsız” anlamını icerir.  Gösteri tutkusu, tüm barok dönem boyunca egemen olmuş ve kendini yaşamın her dalında belli etmiştir. Tiyatro sanatı, dinsel ayinler, devlet törenleri, bayramlar, dönemin sahneleme sanatına olan tutkusunu açığa vurmaktadır. “abartılmış”ı seven bu üslup, söz sanatıyla ilişki arar, gerçekdışına olan eğiliminden ötürü  GÖZ ALDATIMI’na ve YANILSAMA’ya (illusion) önem verir. Barok Mimarlık abartılı hacim ve dekorları kullanarak görkem ve güç etkisi yaratmaya çalışmıştır. 

Resimde barok  hareketlilik ve kütleleri belirlemeye yönelik IŞIK – GÖLGE kullanımıyla ilgilenmişler.. Resimlerinde hareketli figürlerle güçlendirilmiş derinlik duygusu egemendir. Dinsel ve mitolojik konuların yanı sıra POPRTRE, MANZARA, İÇ MEKAN RESMİ  günlük yaşam sahnelerinin bağımsız konular olarak  ele alındığı  Barok Dönem’de sanatçılar düzenlemelerinde gerçek etkisini aramışlardır.  Michelangelo, Correggıo ve Tintoretto’nun çalışmalarıya Barok resim İtalya’da doğmuş ve tüm Avrupa ülkelerini etkilemiştir.

 

Kaynak Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi

Read More
14 Oca
Posted by Filiz ULUÇ

Fransızcada oyuncak at anlamına gelen Dada, bu ilk karşı-sanat akımına kasten atfedilmiş, anlamsız bir sözcüktür. 

Read More
14 Oca
Posted by Filiz ULUÇ

1920’lerde Fransa’da ortaya çıkan akımın enönemli kuramcısı Andre Breton’du. Amacı “düş ve gercek arasındaki karşıtlığı çözmekti. 

Read More